HTML

Van egy elméletem...

Friss topikok

Linkblog

Van egy elméletem...áááá most nincs is

2007.09.04. 16:18 :: zsizell

Valahogy most csak úgy írnék, a vége úgyis az lesz, hogy (mások számára egyébként értelmetlen) világmegváltó elméletet szövök jelentéktelen dologról.
Elgondolkodtatott a dolog (nem-ez még nem az a dolog amit az imént említettem), hogy meddig mehet el egy blog író? Most hogy egészen sokan olvassák az írásaimat, néha egy-egy mondat előtt megtorpannak az ujjaim a billentyűzeten, és elelmélkedek róla, hogy ezt most akkor szabad e, illik e, érdemes e, meg ilyenek. Olvasom olykor mások blogjait. Néhányan bátran anyáznak, néhányan hivatalosra veszik a figurát, olyanok is vannak akik szakmai irányokba terelődnek.
Joggal teszem fel mégis a kérdést: meddig mehet el egy blog író? Gyurcsány például személyes véleményét írja le-van hozzá bátorsága. Valyon tényleg a személyes véleményét olvassuk, vagy ez is inkább valamiféle reklámfogás? Piárduma? Ha folytatom a megkezdett koncepciót, és folytatásos lányregért írok az életemről zaftos, ámde annál érdekesebb hazugságokkal, jobban fogják (fogjátok) olvasni, mintha tudományos alapon megmagyarázom az élet rendjét? És ki hinné el nekem, amit írok? Nem hívnak Havas Henriknek, akinek minden könyve siker-mégha kurvákról ír is. Sőt nem vagyok egy Valóvilágos sztár sem, meg Anettka sem. Viszont Tvrutko sem, akinek aztán tényleg van sütnivalója a való világhoz. A hétköznapi, kicsit zizi életem érdekel majd valakit is?
Most, hogy mindezen a sok zagyvaságon elmélkedem, rájöttem valamire. Nem azért írok, hogy bárkinek is tetszen. Én határozottan azért írok, mert szeretek írni. Szeretem betűkbe önteni a gondolataim. Ilyenkor boldog vagyok a képességtől, ami az enyém. Az írás képességétől. És kívánom, hogy bárcsak mindenki a világon azt tehetné, amihez kedve van.
Olvastam egy jó könyvet. A kabuli könyvárus címűt. Mindenkinek ajánlom figyelmébe. Egy újságírónőről szól, aki a 2002 szeptember 11. -i amerikai terrorcselekmény után Afganisztánba utazott. Aztán a szállást adó családjánál ragad, mert megérintették az ott látott emberi sorsok. A családfő egy könyvárus, akinek gyermekei reggeltől estig robotolnak és semmit az ég világon nem tehetnek saját érdekükben. Borzalmas volt - egész végig, míg olvastam - belegondolni, hogy mit tennék én bármelyikük bőrébe bújva is.
És aztán rájövök, hogy mennyire panaszkodik a magyar társadalom. Szar nekünk- tényleg. De mihez képest? Afganisztán egyes részein még zenét sem hallgathat bűntetlenül az ember. Mocsokban, koszban élen. Ahhoz adnak hozzá feleségül, akihez csak akarnak. És azt kell elvenned, akit odahoznak.
Ebből a szemszögből nézve még szerencsésnek is mondhatnánk magunkat. Persze több oldala van a dolognak. Hiszen nem állapot ez a 21. században. Sem ez, sem az.
Jujj. Még a végén politizálni fogok itt, kérem szépen. Azt meg végképp nem szeretnék.
A lelekes olvasóim megnyugtatása érdekében közlöm: a szerelmi életem sinen van, nem szakítottunk, imádjuk egymást- bár (továbbrais) történnek érdekes események.

A lányregényt hamarosan -közkívánatra- folytatom.
Vigyázzatok magatokra, és legyen minden úgy, ahogy szeretnétek!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zsizell.blog.hu/api/trackback/id/tr9157348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztaniszláv 2007.09.10. 15:12:58

Érdekes. Bár sejtettem hogy nem megint valami mindennapi eszemefuttatás az, aminek az olvasásába fogok, de nem gondoltam hogy fele fogod tenni magadnak, az én kérdéseimet. Nevezetesen, hogy miért is írjak, és ki a fene kíváncs rá? Tényleg? Miért kell azért csinálni valamit, hogy valaki kíváncs legyen? Miért nem lehet az másoknak kíváncsi, ami nekem köznapinak tűnik. Mégis, keresem a témát, amit megírhatnék, szinte már görcsösen lesem a világot, és próbálom valahogy irodalmian megfogalmazni. De miért ne lehetne valamiről úgy írni, ahogy gondolom.
Én nem akarok hazudni. hazudtam már talán eleget, 35 évbe sokminden belefér, de én is csak remélni merem, hogy amit írok, azt elhiszik. De miért olyan fontos ez? Kit érdekel, hogy ha a történet amit írok, ha jó, vajon valóság, vagy fikció? Na most jól beletettem a bogarat mindenki fülébe, és innentől egy szavamat se fogják elhinni, ha egyszer blogolásba kezdenék. Ha belekezdenék, de nem kezdek. Még nem. Még nem tudom azt sem, tudok e írni. Te tudsz. Azt sem, hogy helyesen tudok-e? Szóval csak beledumálok mások írásaiba, mint most a tiédbe, és egyteértek, meg vitatkozom, meg érvelek. Ez is lehet hogy blog? Akkor én most blogger vagyok?

Sztaniszláv 2007.09.10. 15:40:19

Van egy elméletem a kommentekről....
Mégpedig az, hogy aki nem tud jól írni -mint pl. én is, vagy én sem- az miért szól bele olyanok írásába, akik meg tudnak? Jómagam azért teszem, mert ezek az írások amiket Zsizell produkál, kifejezetten tetszenek. Ma Kántor Pétert, Örkényt, meg Esterházy-t olvastam, és utána jöttem fel megnézni a a soros írást, és így, -illetve még így is- nagyon tetszett amit olvastam, sőt olyan gondolatokat ébresztett bennem, ami mián muszály voltam klaviatúrát ragadni, mégha a gombok kicsit be is ragadnakaz imént, illetve fentebb. De meddig mehet el egy bekiabáló? Mi az a határ, amit a dícséretben, vagy a kritikában(lsd:fikázás) megengedhet magának valaki, aki nem is tud -bevallottan- írni? Azt hiszem eddig. Oszt jó napot.
süti beállítások módosítása